1173 entry daha
  • bu nasıl ekonomik kriz amk? asgari ücret 525 dolar, en düşük memur maaşı 1000 dolar. bundan 4-5 sene önce öğretmen maaşı 600 dolar civarındaydı. ben anlamadım birader. hem maaşlar hem hayat pahalılığı yüksek. avrupa, amerika gıda konusunda, araç konusunda, teknoloji konusunda bizden ucuz. bu nasıl oluyor anlamıyorum.
  • olacağını düşünmüyorum yani olsa bile göremiyoruz.burada ki olacağını düşünmeme ifadesi somut şekilde 2002 krizi gibi.
    ama olunması için herşey yapılıyor.69 enflasyona bu faiz oranları bence çok düşük.kur zaten allah katında,tabi kur yükselmiyor tl değeri düşüyor. biz 2.5 sene önce içine alan kur korumalı mevduat hesabının pisliklerini yiyoruz şuan.üstüne bir de merkez bankası para basınca.piyasa da olan tl yi düşünün bir de.kim bilir kaç milyar liradır.o kadar çok kişi zengin oldu ki bu sistemde anlatamam.mesela kendimden örnek vereyim 2 sene önce 270 bin tl koydum 3 ayda 78 bin tl ye yakın para aldım.faiz+kur farkı.üstelik dolar kurunun da yüksek oldugu dönemler değildi.ben bu paradan bunu almışsam kimbilir 50 100 milyon yatıranlar ne para kazandı.bir de kaç kişi aracılığı ile yaptılar bunları.

    zaten albayraktan belliydi böyle olacağı.bana kalırsa ciddi yaptırımlar ve reformlar olmadığı sürece ekonomi sürünmeye mahkum.
  • artık başına yıl konmadan" "türkiye ekonomik krizi" şeklinde yazılması gerekendir.
    her sene böyle başlık mı olur aq?
    petrolünü kendi üretemeyen, üretse bile iç sömürgevari gibi davranıp halkına yine dünyadaki brent petrol baz alınarak satan ülkede yerel para birimi diye bir şey olmamalı.
    dolar veya euro olmalı.

    ayrıca öyle bir krizidir ki, iskender fiyatı 2 yılda 39 liradan 279 liraya çıkmıştır ancak iskenderdeki et oranıyarı yarıya, hatta 1/3'e düşmüştür.
  • (bkz: #164141885) entry’e ithafen şu dçm haberini bırakalım. 1967’de ilk uygulanan kur korumalı mevduatın atası dövize çevrilebilir mevduat ancak 1989’da sonlandırılabilmişti. neoliberallerin prensi özal bile neler söylemiş okuyup öğrenelim.

    işin bence daha acı kısmı 1969-1989 yılları arasındaki küçümen ekonomisi ile türkiye bu ekonomik sarsıntılı yıllarda ne sosyo-ekonomik ve siyasi krizler yaşadıysa bugün ekonomimizin boyutu kadar çarparak gelecek 20 yılda neler yaşayabiliriz bir hayal edin. bu süreç bittiğinde tarih titreşimli damadı, ışıltılı nebatiyi ve kavcıyı nasıl yazacak merak ediyorum. tabi tarihi yazılabilir bir memleketimiz kalırsa…

    kısacası kkm açıklandığı gün hem cellat hem suçlu oldu yönetenler. ama ilmiği hem kendilerine hem de halkın boynuna geçirdiler. o ilmik çözülebilmesi için çok bedeller ödeneceği gözüküyor.
  • kriz var bu bariz ama lütfen birisi üzerine bu sabit kalan dolarla ilgili mantıklı bir açıklama atsın. bu böyle giderse bunlar önümüzdeki ay faiz indirimi sinyali verir. (doğru olduğunu söylemiyorum mentaliteyi anlatmaya çalışıyorum)
  • kısa bir iki kelam edeyim. dolarda baskı var diyenler biraz daha ağlayacak gibi duruyor (portföyümün büyük kısmı 4-5 sene önceden aldığım eurobondlarda yani beni de etkiliyor) dolarda baskı yok son bir aydır mb tam tersine piyasadan dolar topluyor rezerv arttırıyor) şimdi kabine toplantısı sonucu erdoğan tekrar ekonomik plana sadık kalınacağının açık açık dile getirdi.

    enflasyon haricinde neredeyse hiçbir ekonomik kriz kriteri tutmuyor kriz var diyemeyiz ancak emin olun olacak. piyasa duracak bu faiz oranında gidilirse hatta arttırılırsa yaz ayları geçtikten sonra piyasada yaprak kımıldamayacak araç piyasası emlak piyasası kan ağlayacak (şuan da ağlıyor ama fiyatlar dolar bazında covid öncesi rakamlara dönecek hatta ki dolarda da yüzde 20 enflasyon oldu bu dönem aralığında yani daha da düşecek hissedilir olarak)

    yaşadığımız enflasyonun 3te1i gerçek enflasyon gıda vesaire de yarısı gerçek enflasyon. kalanı greedflasyon ve kar maksimizasyonu. baktılar millet alıyor hatta stok yapıyor dolar 1 artınca adamlar 2 3 4 koydu üstüne bütün çevrem babam sayesinde esnaf kaynıyor güle güle anlatıyorlar nasıl sokuyoruz hikayelerini çolukları çocuklarına son model arabalar çekiyorlar bi benim babam yazık aralarında fırsatçılık yapmıyor ben de babama kızıyorum sanayide milleti öpmeyen tek babam :( ama nihayetinde pasta cila vs işler tıkırında hala şaşırıyorum bu faiz ortamında nasıl yaptırıyorlar diye. hadi çay kahve restoranlar dolu olur millet ev arabadan ümidi kesmiş çay kahve alır mutlu hisseder kendini.

    yani diyeceğim benim amazondan 3 liraya getirttiğim şey burada 15 liraysa 5 liralık şey 18 liraysa enflasyon değil bu siz aldığınız sürece 5bin liraya aldığım burada 15bin liraya satılan otomatik kahve makinası 30 bin liraya da satılır 50bin liraya da. bu yüzden benim faizle falan enflasyonun düşeceğine inanmıyorum. ev araba fiyatları düşer. gıda fiyatı eşya fiyatı düşmez daha da artacak. çünkü halk kısmıyor. boykot esnasında esnafa bir kahve ile 100 lira kazandırıp kendimi enayi yerine koymam diyen adam 5bin liralık makineyi 15e alıp artık enayi değilim diyor. bu kafayla faiz 100 de olsa düşmez. ümidi kesn ytd.
  • her ortamda söylüyoruz ama yineleyelim.
    kurda ciddi bir atak beklemeyin.
    gaza getiren muhalif ekonomistlerden uzak durun.
    seçim öncesi de galeyana getirip dolar aldırdılar millete, fos çıktı. o zaman da söylemiştik, kızmıştı bazıları.

    faiz 50. kur şoku olmaz bu faizle. hatta tcmb eksi rezervleri toparlamak için alım yapıyor piyasadan. kur ona rağmen buralarda.

    turizmci ve ihracatçı bu şekilde idare edecek, yapacak bir şey yok.

    türkiye'deki en ciddi sorun enflasyon. ne yazık ki bu konu uzun bir süre üzmeye devam edecek bizleri.
  • yahu dolarda baskı yokçulara bakmayın.

    bu ülkede big mac endeksi 7.5 dolara geldi, önceden 3 dolar civarıydı. tavuk eti 7 dolar şu anda. almanya'da ingiltere'de neredeyse et alıyorsun 7 dolara.

    kırmızı et desen 600 lira, avrupa'nın direkt iki katı. kiralar desen, türkiye'de yabancı expatların olduğu bir yerde çalışıyorum, adamlar 1000 1500 dolar kira karşısında şoka girmiş durumdalar. otel fiyatları amerika ayarında.

    olay çok ama çok basit aslında, diyorsunuz ya öğretmen maaşı 1500 dolar oldu, memur maaşı en düşük 1000 dolar oldu, nasıl ekonomik kriz var diye. olay çok açık aslında, fiyatları tutamadılar, ama dövizi baskıladılar.

    yani ben 1000 dolar alırken 5 dolar olan yemek, ben 2000 dolar alırken 13 dolar oldu. dolar bazında yüksek aldığımızı zannediyoruz da bu sadece bir halisünasyon, aslında alım gücümüz düştü. bir maaşla önceden 200 porsiyon yemek alabilirken şu anda 154 porsiyon alabiliyorum.

    he önceden 1000 dolar alırken de ekonomi zaten kötüydü çok 2019 2020 yıllarından bahsediyorum, ama şu an onun da gerisine gitti.

    bütün bu tuhaf görünen şeyler %80-%100 devalüasyon olsa hemen mantığa oturacak aslında.

    bahsettiğiniz öğretmen maaşı yine 750 dolar olacak ve alım gücümüzün 2019-2020 gibi yıllara göre bile çok daha kötü olduğunun o zaman farkına varacağız.

    yani yarın öbürgün benim maaşım 5000 dolara çıksa, ama yediğim kırmızı et de 75 dolara çıksa alım gücüm artmış olmuyor. zaten araba ve elektronikte de fiyatı 2-3 katına çıkaran vergiler var. sadece tabelada yazan bir rakama dönüşüyor doların değeri.

    ekonominin iyi olması için gerçekten 5000 dolar kazanıp üstüne de eti 10 dolardan alabiliyor olmamız lazım.

    önemli olan şey alım gücüdür hala bunu öğrenemediniz.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap